Palacio de Bellas Artes, Mexico City
Palacio de Bellas Artes, una dintre cele mai emblematice clădiri din Mexico City

Colțurile mele preferate din Mexico City

Nu vreau să insinuez nimic sau să mă declar vreo expertă în domeniu, dar dacă printre planurile tale intră o călătorie în capitala mexicană diferită de orice ai putea găsi în ghidurile turistice obișnuite – un soi de incursiune în viața de zi cu zi a localnicilor – s-ar putea ca recomandările de mai jos să nu te lase rece. Să nu se lovească de urechi astupate, cum s-ar spune. 

Iată care sunt, după cele opt luni petrecute acolo, colțurile mele preferate din acest megalopolis de 20 de milioane de indivizi.

1. Centro Budista, Colonia Roma

De departe motivul pentru care aș străbate distanța România-Mexic în pas săltat alternând cu mersul piticului dacă nu ar fi vorba și de un mare ocean care întrerupe drumul, centrul budist este loculunde mi-am reparat mințile după patru luni de decență îndoielnică în Columbia. Clădirea-i superbă – pe dinafară impunătoare, aristocratică, pe dinăuntru căptușită de plante și de murali budiști. 

Dacă te bizui cât de cât pe propria spaniolă, asistă la orice clasă de meditație, conferință despre budism, curs de mindfulness sau atelier de orice fel. Dacă ești novice în tainele acestei limbi, alătură-te unei clase de yoga.

2. Librăria Pendulo

Cafebreria Pendulo, Mexico City

Dacă îți place Cărturești, o să adori El Péndulo, fără să aduc vorba că aici am văzut, și încă într-o poziție foarte avantajoasă pe raft, cumva exact în blocul acela de cărți isteț plasate către care te îndrepți glonț când intri într-o librărie, Solenoid a lui Mircea Cărtărescu. Bineînțeles, într-un acces de mândrie națională, din acela în care toate sarmalele și drumurile carpatice românești îți trec într-o secundă prin fața ochilor, nu m-am sfiit să azvârl repede informația în cercul de cunoștințe, pe peretele de zi cu zi.

Pe lângă cărți, muzică, restaurant și cel mai bun vin alb al casei pe care îl vei găsi în tot orașul, această cafebrerie organizează concerte, ateliere de scriere, conferințe pe teme filozofice. Și vei știi exact ce să faci cu informația dacă printre prioritățile acestei călătorii intră socializarea cu cercurile intelectuale mexicane.

3. Ciudad Universitaria

Universidad Nacional Autónoma de México
Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) este una dintre cele mai mari și mai prestigioase universități din America Latină @ Rulo Luna

Nu știu ce simți tu despre studenți și studenție, dar eu, cam de fiecare dată când respir aerul dimprejurul acestora, simt ca și cum tocmai aș fi înghițit o lingură cu fluturi. Nu știu dacă este doar amintirea intensă a unor vremuri și mai intense, dar consider că, priviți cu băgare de seamă, oamenii aceștia care încep să fie adulți expiră cumva în afara corpului toate trăirile pătimașe cu care o parte apusă din mine se identifică încă. 

Acum, Universitatea Națională din Mexic (UNAM) este cea mai mare din America Latină (și – umblă zvonurile – a treia cea mai bună din același continent), iar campusul ei reprezintă un fel de oraș-enclavă al capitalei înseși. A fost declarat Patrimoniu Mondial al Umanității și nu mai puțin de 200 de arhitecți, ingineri, filozofi și artiști au lucrat cot la cot pentru a pune pe picioare acest loc de căpătâi pentru mexicani.

Vei da de clădiri enorme îmbrăcate în muralismul (atât de tipic acestei națiuni) care se îndeletnicește cu a-i povesti istoria. Te vei lovi la tot pasul spații verzi unde studenții citesc, aleargă, joacă frisbee sau își trăiesc romanțele. Iar dacă curiozitatea ta va merge până într-acolo, vei putea asista la un concert de muzică simfonică în Sala Nezahualcoyotl, o capodoperă arhitecturală ce găzduiește orchestra filarmonică UNAM.

Citește și: De știu înainte să călătorești în Mexic

4. Calle Amsterdam, Colonia Condesa

Într-un oraș despre care nu poți să spui că ar fi tocmai cel mai verde sau cel mai ușor respirabil, această bandă pietonală circulară, de aproape doi kilometri, brăzdează unul din cele mai boeme și mai bogate cartiere (alias colonias) ale orașului. Originile-i spaniolo-maure sunt evidente de la primele azulejo-uri, iar arhitectura art-deco și restaurantele finesse fac limpede ca lumina zilei că locu-i zdravăn populat de pătura socială mai răsfățată a societății autohtone.

Pe lângă asemănarea cu o junglă tropicală atent dichisită și plasată în mijlocul urbei, Avenida Amsterdam susține gambe încordate de jogging cam în orice moment al zilei. Te sfătuiesc să nu o iei la pas altfel decât într-o liniște deplină, atent la tot ce există și se petrece în jurul tău. Atent la ambientul hipstăresc, trăgând cu ochiul către balcoanele apartamentelor superbe aflate de-o parte și de alta și simțind prosperitatea în fiecare particulă de aer.

5. Parque Viveros, Coyoacan

Parque Viveros, Coyoacan @ Diego L. Cuevas

Dacă vei avea șansa de a sălășlui în Ciudad de Mexico mai mult de o lună, vei vedea și tu cum o nevoie impenetrabilă de liniște îți va face avansuri impudice. Am spus-o și o repet: acesta nu-i un oraș ușor de locuit. Iar după camioanele de delicii mexicane pe care le vei îngurgita inevitabil, acest soi de parc-pădure luat cu asalt de amanți ai atletismului, aerobicului, tai chi-ului, artelor marțiale și dansurilor îți va regla binișor nivelul de motivație din sânge.

Și ca să vezi că „aș face sport, dar n-am cu cine” nu mai e demult o scuză pertinentă, îți las aici grupul de Facebook al comunității de yoga din Parcul Viveros, precum și pe cel de alergat.

6. Audiorama (Bosque Chapultepec)

Audiorama Chapultepec, Mexico City
Audiorama din Parcul Chapultepec – un loc pe care puțini localnici îl cunosc @ Nicolás Triedo / México Desconocido

Pe măsură ce scriu, mă izbește cao palmă inevitabilă pe pomete concluzia faptului că locurile preferate din acest oraș sunt cele în care am putut să mă scufund în liniște. De vizitat Parcul Chapultepec, o să-l vizitezi cu siguranță, dar în Audiorama nu ajung puțini. În epoca pre-hispanică, acest colț adăpostea peștera considerată drept locului de origine al porumbului, considerată de mexicas (populația indigenă de pe aceste pământuri) un soi de portal către lumea de dincolo.

Astăzi, spațiul reprezintă un refugiu pentru cei ce iubesc lectura și muzica, o bucată de pământ învelită în vegetație, înțesată de bănci și înconjurată de boxe ce-i dau bătaie cu ritmuri de jazz-ul, muzică clasică și tradițională mexicană.

7. Avenida Presidente Masaryk, Colonia Polanco

Iată că aici se schimbă macazul și lăsăm de-o parte mironoseniile și puritanismul (totul numai liniște, verde și regăsirea sinelui). Conform clasamentului Main Streets Across the World 2018, Masaryk este cea mai scumpă stradă din America Latină, un bulevard luxos unde își face veacul pătura mai superficială a orașului despre care am citit pe îndelete în cartea umoristică de excepție a jurnalistei mexicane Guadalupe Loaeza (Compro, luego existoCumpăr, deci exist).

Așteaptă-te de la întregul cartier Polanco la o asemănare izbitoare cu cartierele înstărite ale Europei și mai bine traversează-l în fugă dacă știi că ai o slăbiciune pentru cumpărături impulsive care transformă buzunarele în urechi de elefant. Ocupă-ți mai degrabă mintea cu intraductibilul people watching, cu o minte curioasă în spatele retinei, pentru că puține îți incită mai mult imaginația decât posibilitatea de a te pierde într-o bucată de societate străină atât de bine conturată. Lasă să ți se perinde prin fața ochilor proiecțiile fanteziste asupra indivizilor care-și fac veacul aici, conștient tot timpul că sunt simple proiecții și nimic mai mult.

More Stories
Strazi din Caracas, Venezuela
Prin ochii familiei Mendoza (VI)