Vacanțe în România, nu în afară

De ce ACUM ar trebui să călătorești mai degrabă în România decât în afară

Există între noi suflete cu duiumul pe care dorul drumului până la aeroport le mistuie. Bieți călători însetați care verifică cel puțin după fiecare masă prețurile biletelor de avion către tărâmuri promise de către vara lui 2020. 

Poate tu chiar simți că te plâng cu hohote plajele grecești sau insulele croate; poate ai senzația că le auzi suspinele în puterea nopții când valurile mediterane strigă după tine, dar apele în care ne scăldăm acum sunt prea incerte. 

Coronavirusul a făcut ca farmecul oricărei perspective de călătorie internațională să pălească. A dat de pereți cu tot entuziasmul gândului la străzile Vienei, la terasele spaniole sau la bucătăria italiană. Da, se deschid frontiere și da, ai putea forța nota călătorind internațional, dar oare chiar merită? Știi povestea și știi că nu-i doar despre tine, așa că ai accepta de bună voie să te transformi într-un potențial risc pentru alții, acasă și peste granițe? 

Dacă răspunsul este un rece și indiferent DA, trag nădejde că argumentele de mai jos ți-ar putea schimba perspectiva. În afara de reducerea riscului de răspândire covid-19, iată alte șapte motive pentru care călătoriile în România în perioada asta sunt o idee infinit mai bună decât cele de peste granițe.

Banii cheltuiți ajung în comunitățile locale românești

Piață Sibiu
Fotografie realizată de @ Constanța Kleo în piața din Sibiu

Îți închipui, poate, ce înseamnă criza actuală pentru toți oamenii care lucrează în turism (dacă nu îți închipui, aruncă un ochi peste acest articol pe care l-am scris pentru Vice). Încearcă să întrevezi cu ochii minții catastrofa rămasă în urma acestor ultime luni asupra familiilor ale căror venituri se bazau exclusiv pe închirierile prin Airbnb. 

Amintește-ți apoi de toate micile afaceri locale pornite de antreprenori români curajoși, care au avut de înfruntat cu mâinile goale lipsa totală de turiști. Și mă poartă gândul aici în direcția Castelului de Lut din Valea Porumbacu, a restaurantului și a pensiunii Viscri 32 sau direct în Cabana Șapte, vecina Făgărașului, a râului și a pădurii și sunt ferm convinsă că toate aceste locuri magice, construite cu îndrăzneală și viziune, au nevoie de ajutorul celor cu chef de călătorii.

Așadar, dacă vrei să dai un sens în plus călătoriilor tale, puține momente sunt mai potrivite decât acestea și rare, șansele atât de palpabile de a susține această industrie în România. 

Să ne punem măcar o dată de partea planetei și să o mai scutim de CO2

Conștient sau nu, realitatea de dinainte de covid era că, la nivel individual, nu exista nicio altă activitate umană care să emită atâta CO2 pe o perioadă atât de scurtă de timp precum industria aviatică. Știm că, în vreme ce oamenii suferă pierderi inestimabile, planetă respiră în sfârșit așa cum nu a mai făcut-o de mult timp. Și ar fi păcat să nu o lăsăm să mai respire încă puțin. 

Mai cugetă asupra faptul că, în condiții normale, neocuparea locurilor din avioane însemna mai multe emisii consumate pe pasager. Cu alte cuvinte, înghesuiala din avion și proximitatea față de colegii de zbor, deși nici pe departe confortabilă, se traduce într-o economie de spațiu care era astfel optimizat pentru a satisface nevoia de transport a cât mai multor pasageri în cadrul unui singur zbor. Clar până aici? Briliant. 

Acum, află că măsurile de distanțare impuse de virus obliga la necesitatea de a nu ocupa scaunele din mijlocul avioanelor. Iar asta-ți poate da o idee, fie ea și vagă, despre câtă poluare impune o asemenea stare de fapt.

Te poate ajuta să privești patria cu ochi care-o dojenesc mai puțin

Barajul Drăgan-Floroiu, Lunca Visagului.jpg
Barajul Drăgan-Floroiu, Lunca Vișagului @paulmoca

Autocriticile naționale ne iau cu asalt, sunt ispititoare de mama focului și, în mijlocul acestei ofuscări generale, e mai ușor să mergi pe sârmă cu ochii închiși decât să te abții de la beștelirea lucrurilor care, ei bine, să spunem că ai fi preferat să meargă diferit în spațiul carpato-danubian. Totuși, știi bine că nu-i nevoie de mai mult decât o călătorie națională bine plănuită pentru a-ți întoarce apoi fața mult mai tolerantă în direcția patriei. 

Prea ușor reușesc natura și satele românești să ne smulgă ovațiuni încărcate de admirație și să ne lase în urma lor un gust dulce și plăcut. „Că frumoasă țară mai avem”, te surprinzi adesea exclamând în fața peisajelor care împrejmuiesc Vatra Dornei, a satului Rimetea sau la contactul cu creativitatea autohtonă ce pulsează la putere maximă în Cimitirul Vesel. 

Să mai slăbești puțin nemulțumirea, aversiunea, să-ți dai seama că sari puțin cabalina spunând că „nimic nu merge în țara asta” și să mai conștientizezi câte sunt de văzut și admirat, toate asta fac un neprețuit bine la inimă.

Citește și: Roadtripuri – călătorii cu mașina pentru a redescoperi România

Îți oferă ocazia de a privi România din afara bulei în care ți-ai făcut culcușul

Dintre toate argumentele în favoarea călătoriilor pe meleaguri natale, asta ia tot caimacul cu o ușurință ridicolă. Nu știu în ce măsură îți dai tu seama, dar obișnuim să judecăm lumea (și prin reducție, țara) prin prisma îngustei noastre experiențe de viață. Și înclin a crede că ultimele luni petrecute în izolare nu au făcut decât să dea și mai multă apă la moară acestei tendințe. Trăim cu o impresie absurdă că țara noastră este, de fapt, drumul nostru până la supermarket, plimbarea noastră de seară prin parcul cel mai apropiat și că românii sunt excelent reprezentați de cercul nostru restrâns de cunoștințe. Că zona rurală este casa bunicilor și drumul până acolo, iar bucătăria românească, ceea ce ne gătea mama în vremurile făr’ de grijă ale vieții.

Să mai contrazic aceste afirmații sau, cumva, absurditatea lor ți se înfățișează acum limpede-cristal? Bineînțeles că sălășluiesc pe întinsul României locuri incredibile pe care nici în goana infinită a scrollului nu le-ai văzut. Firește că există sate, zone pe care veșnicia le numește „casă” și care n-au nimic a face cu ceea ce identifici tu prin „la țară”. Nu am nicio intenție să subestimez deliciile scoase din cuptor de nicio mamă, dar promit că varietatea repertoriul culinar românesc urmărește îndeaproape puzderia de naționalități care s-au aciuat pe-acest pământ de-a lungul istoriei. 

Iar dac-am avut vreodată parte de-o vară croită la dungă pentru descoperirea României, apăi, neîndoielnic, asta-i. 

Citește și: Interviu cu Laura Ilisi – povești despre călătorii, America Latină și petrecerea carantinei în Peru

Poți contribui la o viitoare creștere a turismului din afară

@ jannerboy62

Multe li se pot imputa rețelelor sociale, dar un lucru pentru care merită din plin atenția noastră este faptul că incită imaginația și trezesc dorul de ducă. Și la fel cum pe tine, după doar câteva priviri aruncate feedului, te ia pe sus pofta de a vedea țărmurile dantelate ale Mediteranei, maiestuoasele străzi cehe sau câmpurile întinse de cafea ale planetei, același lucru îl trezește și conținutul nostru autohton pentru străini. 

Altfel spus, cu cât ne îndrăgostim noi înșine mai mult de propria țară, cu atât o promovăm mai cu patos pe propriile rețele sociale și cu atât trezește curiozitatea călătorilor de te miri unde. Și mai explicit: publicitatea pe care o facem noi, localnicii, turismului național poate fi mai eficientă decât încercările politice de a promova brandul de țară. Sau, în orice caz, infinit mai autentică.

Poate fi infinit mai ieftin decât să călătorești în afară

Piatra Arsă cu bicicleta
Piatra Arsă cu bicicleta @ davidmarcu

Dacă te numeri printre oamenii de rând, pandemia, cu toate neajunsurile ei, trebuie să fi lăsat niscaiva praf și pulbere peste bugetului tău. N-ai de ce să te rușinezi, toți suntem în aceeași neplăcută ciorbă; așa că de ce să ne prefacem că o ducem mai bine decât o ducem de fapt și să ne încăpățânăm la vacanțe interminabile în Grecia. 

Câteva zile petrecute în locuri superbe precum malul Lacului Colibița, Munții Apuseni, stațiunile balneare românești, cu cortul prin cheile Vărghișului sau într-un roadtrip prin Dobrogea nu doar că îți vor reîncărca zdravăn bateriile, dar vor da impresia că doar ți-au mângâiat amabil portofelul. Nu-i vorbă, că dacă ții morțiș să cheltuiești bani frumoși, poți lesne s-o faci și în România, dar asta nu-i sub nicio culoare o condiție pentru a te simți bine între granițele naționale.

Este o ocazie de a-ți reîmprospăta amintirile copilăriei

DN Sebeș România
Fotografie realizată pe DN Sebeș România de către @ Andrei Baniță

Indiferent care-ți sunt respectivele amintiri, nu-i niciodată o idee rea să mai ștergi praful de pe ele; fie și numai ca prilej pentru a mai reflecta la trecerea timpului și la impermanența lucrurilor. Ai amintiri vagi despre vacanțele cu familia la Neptun din care, deși nu au mai rămas decât flash-uri, ți-au marcat oareșcum existența? Un weekend petrecut acolo ți-ar putea face plinul emoțiilor mai strașnic decât ar reuși o vacanță all-inclusive în Turcia. 

Excursiile cu clasa în cetatea Târgoviștei îți joacă și-acum prin fața ochilor, în vreme ce amintirea turnului Chindia din cetate mai-mai că face din vocea profesoarei de istorie o prezență reală? Dă fuga în vechea capitală a Țării Românești și vezi cu ochii tăi cât s-a transformat de când ai vizitat-o ultima dată.

Îți amintești ca și cum ar fi fost ieri weekendul în care ți-ai dus copiii pentru prima dată să vadă Babele și Sfinxul? S-or fi schimbat vremurile și poate nu prea-i mai poți convinge cu una, cu două, dar asta n-are de ce să te împiedice pe tine să iei trenul și să te-ncumeți la o drumeție ca odinioară.

More Stories
Întâmplate între granițele Venezuelei, în cel mai sumbru an al său (II)