De ce o să te îndrăgostești de Columbia (ca român), riscând să vrei să rămâi acolo

Am stat, am analizat și am întins problema pe toate părțile. Am întrebat în stânga și în dreapta, am socotit, am calculat și am ajuns la concluzia ultimă: orice român s-ar îndrăgosti de Columbia precum Eminescu de Veronica Micle și va încerca apoi, probabil ani întregi după întoarcerea acasă, să mai pună o dată piciorul pe pământ columbian în viața asta.

Dar de ce Columbia mai mult ca orice altă țară? Mă bucur că ai întrebat pentru că m-am ocupat și de asta. Găsește mai jos o listă mulțumitoare cu motive pentru care o călătorie în Columbia merită toți banii.

1. Limba ușor de înțeles

Oameni pe străzile din Bogota
Pe străzile cartierelor hipsterești din Bogotá / Fotografia îi aparține lui Pedro Szekely

Nu-i de ici, de colo să poți să te înțelegi în limba locală când nu ești la tine acasă, mai ales dacă, în ceea ce privește lecțiile de spaniolă, nu poți să te lauzi decât cu „Betty cea urâtă”, „Valentina, grăsuța mea frumoasă” și „Înger sălbatic” la care trăgeai cu urechea cât treceai prin sufragerie. Sau, de ce să nu recunoaștem, le așteptai cu sufletul la gură și ieșeai de la școală mâncând pământul ca să te proptești în fața televizorului.

Unde mai pui, spaniola columbienilor este clară, delicioasă, ușor de înțeles și chiar dacă nu o s-o turui tu din prima, ai toate șansele ca, la sfârșitul vacanței, să te întorci acasă cerând un carajillo cu pronunție perfectă (cafea cu rom, pentru cei neinițiați).

2. Ospitalitatea din cale-afară

Aș vrea să spun că în Columbia te vei simți ca acasă, dar, din păcate, personal, nu m-am simțit niciodată așa de bine acasă cum s-a întâmplat în Columbia. Nu, după întoarcerea acasă, aceasta o să semene mai degrabă cu o peșteră umedă și întunecată, a cărei liniște este doar din când în când întreruptă de bătăile din aripi ale unui liliac. 

Columbienii nu vor mai știi cum să te întrețină, să te țină la vorbă, să te scoată la dans și să toarne aguardiente în tine cu polonicul. Dacă într-o țară prietenoasă, pierdut fiind, un localnic îți va indica drumul spre casă, în Columbia, te vor invita la cină… sau măcar la prânzul de a doua zi. E drept, sunt regiuni mai prietenoase ca altele, dar, ca regulă de bază, cu cât mai puțin turistice, cu atât mai bine.

3. Asemănarea izbitoare dintre culturile noastre

Oameni în Jardin, Columbia
Avem mai multe în comun și asta se vede cu ochiul liber / Fotografia îi aparține lui Pedro Szekely

Din păcate, pe-asta n-o s-o înțelegi de-a fir a păr dacă ții localnicii la distanță de tine, te închizi în hosteluri și în tururi dedicate exclusiv turiștilor și nu socializezi decât cu capete blonde și exclusiv în engleză. Trebuie să ieși afarăm să-i dai de cap acestei limbi hispanice și să te obișnuiești mai mult să asculți decât să vociferezi.

Vei observa un soi de sfidare/flatare stradală (depinde cum o iei) la care bărbații supun sexul frumos, o înclinație încăpățânată de a nu respecta regulile și vei înțelege de ce în posturile noastre de radio răsună J. Balvin. Vei vedea o tendință pronunțată a columbienelor de a nu ieși nici măcar să plimbe câinele fără a arăta impecabil și o nuanță de cavalerie de modă veche a bărbaților. Iar toate astea seamănă mai mult a Românie decât, să spunem, a Germanie.

4. Faptul că nu e nici pe departe așa cum îți închipui

https://www.instagram.com/p/B00zu7En78c/

Și ce e mai frumos decât să permiți să fii surprins? Inevitabil vei ajunge aici închipuindu-ți o debandadă și o junglă de nedescris, iar primii localnici care îți vor ieși în cale te vor îngropa în sfaturi și precauții de siguranță ce nu vor face decât să-ți sporească convingerea că acasă sigur nu te întorci cu toate gadgeturile cu care ai intrat. 

Prea bine, pornește la drum cu capul împuiat de toate-acestea și observă cum percepția se schimbă pe măsură ce observi că: 

  • descoperi dintre cele mai bune hosteluri din viața ta (da, cel din poză este unul dintre cele mai faine la care am stat și nu m-a ușurat de mai mult de 10 euro pe zi)
  • oamenii pe care îi cunoști apreciază călătorii care, în ciuda stigmatului columbian, aleg totuși să îi cunoască pământurile
  • satele coloniale îmbrăcate în culori din cap până-n picioare sunt toate locuri care o să-ți rupă inima când va trebui să te desparți de ele în stația de autobuz
  • istoria turbulentă până la SF care te face conștient de tot respectul pe care îl merită acești oameni care au îndurat/îndură, au depășit/se luptă și au ieșit cu capul sus de fiecare dată din episoade de violență, corupție în cea mai teribilă formă a ei, nedreptate și exploatare
  • solidaritatea dintre ei este vizibilă la orice colț de stradă și în orice autobuz în care nimeni nu întoarce capul deranjat atunci când un nevoiaș se-apropie pentru a cere. Te va surprinde, poate, că din puțin lor, columbienii oferă.
  • prezența a zeci de mii de alți turiști din țările occidentului, care poate confirma cumva că ceea ce faci nu-i chiar așa de excentric

5. Natura care s-a întrecut pe ea însăși

Laguna din Guatape, Columbia
În Guatapé, unul dintre cele mai fermecătoare sate columbiene, sălășluiește această priveliște de milioane

Tablourile naturale pe care le pune pe masă Columbia ar îngheța și un eschimos: peisajele și insulele din Caraibe, țărmul Pacificului aproape neexploatat, apusurile roșiatice ce te fac să te întrebi dacă nu ai ajuns cumva pe Marte, amazonul, vegetația dominată de bananieri, jungla, munții… n-o să mai ridici nici jumătate de sprânceană auzind că New York Times a plasat Columbia pe locul doi în topul celor mai bune locuri în care să călătorești, anul trecut.

6. Cu bani puțini, vei cumpăra multe

Mâncare vegetariană columbiană
Scurt prânz vegetarian înainte de a o porni la drum

Nu este cu mult mai ieftin decât acasă, dar infinit mai accesibilă decât marile destinații europene. Ca să spun drept, am cheltuit mai puțin călătorind în Columbia decât locuind (singură, ce-i drept) în Valencia. 

Cei mai puțin certați cu matematica spun că poți cheltui 50 de dolari pe zi – asta incluzând tot-, dar însemnând desigur să te cazezi în hosteluri (sau Airbnb dacă ai pornit-o la drum cu un tovarăș sau cu jumătatea caramelizată), să îți mai gătești și singur (ceea ce nu ar trebui să îți ridice mari probleme luând în calcul lipsa sezonalității și diversitatea covârșitoare) sau și să nu spargi pușculița pe băuturi în oraș (atenție mare: vinul aici nu este la fel de popular cum îl știi și o să te ruineze dacă începi să te pui pe comandat pahare înainte, în timpul și după masă).

7. Faptul că prea puțini concetățeni au ajuns aici

Străzi și fațade din Cartagena, Columbia
Străzi și fațade din Cartagena, necunoscute pentru majoritatea colegilor de birou 🙂

Îți explic acuș cum se traduce asta: n-o să te înfoi de mândrie națională aflând că locatarii bucății de pământ de la malul celălalt al oceanului habar n-au unde este România pe harta, nici detalii de ordin politic, social sau laboral de la noi din țară. Dacă privești partea plină a paharului, asta-i o veste bună pentru că, în vreme ce în țări precum Franța, Anglia sau Spania, cinstiții cetățeni dau repede să-și pipăie buzunarele și să-și verifice portofelele la simplul auz al cuvântului „România”, în Columbia lucrurile stau exact pe dos.

Columbienii știu una și bună: ce e Europa, e fin, e rafinat, e educat și aduce a fragranță de trandafir: c-o fi Germania, c-o fi Grecia, c-o fi Elveția sau România, tot un drac îi pentru ei și poartă un soi de respect, combinat cu fascinație pentru toată suflarea europeană. Mai mult, necunoașterea României, o atribuie mai degrabă propriei ignoranțe și vor deduce că trebuie să fie crema cremelor lumii întâi: o țară cu o limbă necunoscută, capitală necunoscută, aflată pe bătrânul continent trebuie să fie culmea civilizației!

8. Ritmurile columbiene o să-ți amintească la fiecare pas că ești… departe-departe de casă

Muzica aici umple și dă pe-afară în fiecare aspect al vieții: ritmuri del pacifico, del carribe, din Puerto Rico, influențe cubaneze, cumbia, vallenato… ce să mai la deal, la vale, Columbia are peste 1025 ritmuri folclorice. Salsa și reggaeton, în speță, răsună de peste tot: din taxi, din boxele restaurantului, din bucătăria hostelului, de pe străzi, din magazinul alimentar de colț… nicio stradă n-o să treci fără să fi auzit muzică.

Asta ar trebui să-ți explice imediat de ce columbienii nu consideră ieșitul la dans una dintre multele alternative de recreere la sfârșit de săptămână, ci mai degrabă o obligație națională care, de-ar apărea în Constituție, n-ar surprinde pe nimeni. 

Niciun columbian n-o să ridice sprânceana suspicios la altul „pentru că a ieșit să danseze” („porque salió a bailar”) într-o oarecare seară de miercuri, iar zâmbetele complice vorbesc singure despre solidaritatea înțelegătoare pentru că… ce columbian nu a uitat complet de responsabilități și treburi de adulți pentru a ieși să danseze. M-aș aventura să garantez același lucru chiar și pentru șefii columbieni.

More Stories
Despre viața de stewardesa
Adevărul despre viața de stewardesă: dincolo de destinații de vis și un stil de viață aparent luxos