Medellin, Columbia

De ce Medellín (casa lui Pablo Escobar) o să devină orașul visurilor tale

În timp ce-i luam străzile la pas încercând să pun în cuvinte ce-mi deștepta acest oraș, o tânără angajată Camel (țigări) mă abordează. Conversația este întreruptă de un bărbat aflat în trecere care, auzindu-mi accentul, se oprește și întreabă fără strop de pudoare: „Tu nu ești de-aici, așa-i? Și cum ți se pare Medellín? Nu-i așa că nu-i cum spune lumea?”

Această fărâmă de jurnal de călătorie vorbește singură despre ce se simte la sosirea în Medellín. Chiar și cel mai primar discernământ și-ar da degrabă seama că paisas (locuitorii orașului în cauză) își doresc din cele mai adânci străfunduri să schimbe imaginea orașului, considerat până de curând unul dintre cele mai periculoase din lume, în prezent, unul dintre cele mai inovatoare. Prezența din ce în ce mai abundentă a călătorilor este pentru localnici dovada că se descurcă de minune.

Să nu pui la îndoială faptul că, aici aflându-te, cei din sânul lui Avram o să se zgâiască la tine cu ochi scăpărând de invidie. Problema reală se pune când rotițele vor începe să ți se agite ca într-o oală de înaltă presiune întru găsirea modului de a nu mai trebui să părăsești niciodată acest oraș.

1. Umblă vorba cum că ar fi cel mai inteligent oraș al Columbiei

Plaza de las Luces (Cisnero), Medellin, Columbia
Plaza de las Luces, cândva un loc obscur și rău-famat, astăzi, cel mai elocvent exemplu de transformare urbană
@ Fotografia aparține Medellin.travel

Cel mai inteligent oraș. Înainte să te întrebi cum naiba mai vine și asta, te asigur că n-are nicio legătură cu media IQ-urilor cetățenilor sau cu notele elevilor la PISA. În aerul din Medellín se simte inovația și dorința de a prinde din urmă statele Lumii Întâi. Există aici o vervă imposibil de trecut cu vederea în dorința de a-și „depăși condiția” și istoria vitrege, deschizându-și larg porțile în fața civilizației.

Medellín este locul de obârșie a lui Pablo Escobar, iar asta spune suficient despre recentul trecut sângeros al orașului și despre teroarea trăită de vechile generații. Dar spune încă și mai multe despre conștiința colectivă și ambiția individuală a acestor columbieni de a  transforma (renova) orașul pe care-l numesc casă. 

Printre multe alte inițiative, au creat o platformă online a orașului, un spațiu unde locuitorii pot aduce propuneri pentru rezolvarea diferitelor probleme și pot veni cu inițiative legate de necesitățile orașului. Până în iulie 2017, platforma reunea deja 11.000 de inițiative.

2. Pentru că metrocablul e mai mult decât un mijloc de transport și o atracție turistică

Metrocablul din Medellin
Pentru mulți locuitori ai orașului, asta-i singura modalitate de a ajunge în centru
@ Fotografia îi aparține lui Jorge Gobbi

Cu orice paisa vei sta de vorba pentru a-i cere îndrumări turistice, te va trimite direct la poalele acestui soi de telecabină, unul dintre orgoliile locale. Pe măsură ce vei urca lăsând în urmă centrul orașului situat în mijlocul văii de Aburra, vei constata că împrejurimile incredibil de extinse ale urbei ocupă suprafețe abrupte de deal: versanți imposibil de accesat prin alte mijloace de transport public. 

Plimbarea îți va oferi ocazia unui ochi aruncat fugar în zonele cele mai periculoase și mai sărace ale orașului. Felul în care sunt dispuse pe versanți și lipsa oricărei infrastructuri își vor explica dintr-o privire ce face din ele cartierele defavorizate, locurile unde instituția poliției și siguranța sunt privilegii inaccesibile. Conștientizează atunci ce înseamnă construcția acestui metrocablu și ce șansă oferă oamenilor din cartiere marginalizate (precum celebrul Santo Domingo) de a putea ajunge în locuri centrale ale orașului fără să dedice o zi întreagă drumului până acolo. Iar acesta-i încă o bătălie câștigată a orașului Medellín de partea inovației.*

Sfârșitul călătoriei și ajungerea în vârful dealului te va răsplăti cu bunătățile unei piețe perfect artizanale și te va invita să guști arome antioqueñe (Antioquia = departamentul Columbiei care găzduiește Medellín) înainte de a te lansa într-un traseu eco-turistic.

3. Povestea metroului îți va smulge mărgăritare din vârful ochilor

Metroul din Medellin (Cultura metro)
Singurul metrou columbian și orgoliul național al Antioquiei
@ Fotografia aparține Medellin.travel

Aici nu putem decât să ne aplecăm în semn de respect și să ne dedăm unui ropot de aplauze. Singurul metrou al Columbiei se află aici și deșteaptă mândrie în pieptul oricărui paisa. Inaugurat în noiembrie 1995, metroul s-a transformat repede într-un factor de uniune al locuitorilor. De ce? Pentru că s-a construit în anii cei mai sumbri, în momente tragice datorate violenței cartelurilor de droguri, ani în care bombele, sunetele de pistoale deșertate și teroarea în plină lumina a zilei erau norma. 

Asta a reprezentat întotdeauna pentru cei de aici dovada că, în ciuda vitregiei sorții, au puterea să meargă mai departe.

În metroul din Medellín nu vei da cu ochii de nicio umbră de graffiti sau lipsă de respect. Este locul unde oamenii se ridică pentru a face loc bătrânilor sau femeilor care poartă copii în brațe. Metroul este un orgoliu și dovada absolută că orașul se poate ridica întru luptă în ciuda căderilor celor mai obscure. Aici vei auzi frecvent o înregistrare care încurajează cetățenii să se comporte peste tot așa cum o fac în metrou și abia atunci îți dai seama ce înseamnă responsabilitatea colectivă. Local, au numit-o „cultura metro”.

Povești asemenea vei asculta în timpul turului Real City Tours. 

4. Real City Tour

Real City Tour Medellin Columbia
Real City Tour, Medellin: de departe cel mai de impact tour gratuit per pedes. Vreodată!
@ Autorul fotografiei: Anton Malishev

Dacă ar exista cuvinte suficiente care să descrie urma ce-o pot lăsa aceste trei ore de tur în materia cenușie a oricărei ființe cu discernământ, nu le-aș ține pentru mine. Dar știu din capul locului că nu există. Și măcar de-aș fi singura care spune asta: Real City Tour este unul dintre cele mai bine calificate tururi pe Trip Advisor și zeci de articole de laudă inundă rezultatele unei simple căutări. 

Voi merge până într-atât încât să susțin că, dacă toate orașele ar avea parte de un tur ca ăsta, lumea ar fi un loc mai bun. Îți recomand să îți începi descoperirea Medellín cu exact această experiență pentru a-i privi locuitorii cu ochii corespunzători și pentru a înțelege toate transformările prin care trece orașul.

5. Povestea cartierului Moravia

Cartierul Moravia, Medellin
Ce vede o pasăre când zboară peste unul dintre cele mai sărace cartiere din Medellín

Povestea asta am auzit-o tot de la un tânăr, angajat la aceeași companie, Real City Tour, originar din cartierul cu pricina. Există guri ce susțin că ăsta ar fi cel mai bun tur pe care l-au onorat în periplul columbian și nu mă îndoiesc că trebuie să fie vorba de persoane alternative, cu puncte de vedere puternice.

Ceea ce vei vedea și auzi în Moravia înfățișează o față diferită a orașului, care nu se prezintă impudică oricărui ochi de turist; o parte de Medellín despre care nu citești în toate broșurile turistice și un loc care demonstrează încă o dată setea orașului de a merge mai departe și de a face lucrurile mai bine. Vorbim despre un barrio ridicat pe fosta groapă de gunoi a orașului, transformat ulterior într-un depozit de corpuri trecute în neființă în perioada de glorie a narcotraficului și un epicentru al rezistenței și luptei. În 1990, cartierul a fost declarat arie de intervenție specială, iar 15 ani mai târziu, zonă de calamitate publică pentru instabilitatea solului și emanația de gaze toxice.

Acesta-i backgroundul. Pătrundem bine gravitatea situației până aici, da? Ăsta-i nivelul de la care s-a pornit în drumul către restaurarea zonei și, deși mai are cale lungă de bătut pe traseul dezvoltării, Moravia debordează astăzi de artă urbană, este vizitat de 3000 de turiști anual, iar emanația de gaze a fost redusă de construirea celei mai mari grădini ale orașului.

6. Comuna 13: o poveste-simbol

Comuna 13, Medellin
Comuna 13, Medellin

Nu, Comuna 13 nu este alt exemplu de transformare și reînviere din propria cenușă. Este Exemplul! THE – ca să fiu mai clară! Această comuna era considerată una dintre cele mai periculoase zone din Medellín, în sine unul dintre cele mai periculoase din lume la un anumit moment al istoriei. Nu mai departe de acum câțiva ani, turiștii nu ar fi îndrăznit nici măcar să se apropie de acest loc, dar astăzi… astăzi locul spune altă poveste. Zona nu mai este asociată violenței, cartelurilor și traficului, ci artei urbane, spectacolelor stradale și tururilor ghidate.

Totuși, în ciuda tuturor laudelor care se pot aduce zonei, nu-i încă lipsită de violență, ceea ce impune vizitarea în compania unui ghid local. Vei observa dintr-o privire că turul care-i spune povestea, departe de a se învârti în jurul trecutului obscur, este impregnat de speranță, cu priviri năvalnice spre viitor și transformare. O parte din suma plătită turului merge în comunitate.

7. El Parque Periodista de Medellín

Nu am nici cel mai mic dubiu că după câteva zile petrecute aici, Whatsapp-ul ar trebui să-ți geamă sub greutatea multelor numere de telefon noi. Și nu mă îndoiesc că asta-i va da ghes inimii să se simtă iar tânără și verde, zburdând și bătând în coșul pieptului mai ceva ca-n anii de studenție. Splendid! Pentru că nu poți găsi nimic mai boem, mai autentic și mai divers decât El Parque Periodista.

Foarte probabil ca în zilele de weekend să îl găsești plin ochi, iar în timpul săptămânii inundat de sunet dulce de chitară și de-un mirosul cald, înțepător și familiar de interzis, dar plăcut. De la terase se desprind ritmuri de muzică indie, invitându-te la o bere și, în general, aerul studențesc amintește de anii în care totul părea posibil, iar viitorul, pictat în oportunități.

8. Călătoriile de o zi în afara orașului

Piedra de Peñol, Guatapé
Priveliște de pe Piedra de Peñol (Guatapé): un monolit gigant care atrage mii de vizitatori anual.

Prea probabil (nu zic că-i musai, dar așa tind să cred), după o noapte de pudoare îndoielnică, ai putea simți nevoia de purificare într-o formă sau alta. Și poate refugierea într-un loc tradițional, pitoresc și-așa mai departe o să-și miște ispititor șoldurile. 

Fără îndoială, cel mai popular sătuc aflat în vecinătatea Medellínului este Guatapé (deși numai cuvinte de laude se aude și dintre Jardín și Santa Fe de Antioquia). Aflat la numai două ore de autobuz, Guatapé își poartă falnică exact tipul ăla de arhitectură colonială (ridicând totuși cu nădejde saturația culorilor) care nu te lasă să uiți că te afli în America Latină.

Dedă-te unei bandeja paisa regeneratoare și fă apoi o drumeție la pas până la poalele Piedrei de Peñol. Nenumărați șoferi de tuk-tuk te vor ispiti cu un drum până acolo, dar tu nu te lăsa convins neam. Nu doar pentru că vei avea sigur nevoie de unul la întoarcere când, după urcarea până în înaltul pietrei, picioarele vor fi abandonat lupta, dar mai ales pentru că drumul până acolo este dintre cele pe care se pot scrie povești de dragoste.

9. Barrios Laureles și el Poblado 

Neîndoielnic, zonele răsfățate ale orașului
@ Autorul fotografiei: Anton Malishev

Multe acuze li se tot aduc acestor două cartiere: cum că aici nu găsești nici cu lupa adevărata esență columbiană, că dai la tot pasul de americani, europeni și capete blonde, că sunt locuri care aparțin turismului și-atât. Nu te aștepta să neg, e-adevărat, dar asta nu le știrbește niciun pic din frumusețe, cochetărie. 

Cel mai probabil, te vei caza într-unul dintre ele, dar orice ai alege, asigură-te că nu-ți scapă celălalt. Fiind zone care au pariat pe turism, aici te așteaptă o cultură a cafenelelor moderne, a barurilor colorate, a mâncării vegane și vegetariene, vegetație luxuriantă și luminițe ce strălucesc toată noaptea în arborii urbani. Plimbări plăcute și sigure la oricare dintre cele 24 de ore și posibilități cu nemiluita de a cunoaște călători desprinși din același film cu tine, puși pe oferit recomandări și vorbit vrute și nevrute.

*Alte dovezi ale inovării și învierii din cenușă le reprezintă operele arhitectului urban Felipe Uribe de Bedout, care transformă Plaza Cisneros (cunoscută și ca Plaza de las Luces, Piața Luminilor), împreună cu Biblioteca EPM, dintr-o zonă obscură, aparținând prostituatelor, traficanților și junkie-ului, într-una culturală și de creativitate arhitectonică.

Citește și: Cele mai tari lucruri de făcut în Bogotá

More Stories
De știut înainte de a călători în Guatemala