COLUMBIA

No matter what, nobody can take away the dances you already had.

-Gabriel Garcia Marquez

Te-ai hotărât să vizitezi Columbia, huh? Bănuiesc că n-ai avut niciodată probleme de curaj și îndrăzneală, iar alinierea la „rândul lumii” nu ți-a făcut niciodată avansuri. Felicitările mele sincere! Află acum câteva dintre cele care-o să-ți servească odată aterizat la destinație și care o să-ți sporească nerăbdarea până să ajungi acolo.
Transport local Cartagena
Drumul dintre Cartagena (Columbia) și Caracas (Venezuela) este o aventură ce pare să cocheteze mai degrabă cu surealismul decât cu cruda realitate a celor obligați zilnic să îl bată. Află cum reușesc mii de venezuelani să treacă zilnic frontiera către Columbia fugind de tragedia din țara lor și ce am văzut aflându-mă pe-același drum, dar pe sens opus.
Te avertizez că urmează să citești una dintre cele mai reale povești de care ai dat cu ochii. Întâmplată pe pământuri despre care nu te hotărăști încă dacă le consideri exotice sau doar periculoase. În două țări pe care le-ai văzut de-atâtea ori în filmele și telenovelele de pe Acasă încât par să aparțină unei lumi ce nu există mai departe de ecranul de sticlă. Află cum arată ele azi și ce i se poate întâmpla unei călătoare care se aventurează puțin prea mult.
Povesti de calatorie
M-ai mai fi auzit, poate, tânguindu-mă în legătură cu avalanșa de emoții intense și dorințe neurotice, goana nebună după senzații extreme și confirmări ale importanței...
Ghetsemani, Cartagena
Iată că se mai întâmplă și lucruri dureroase în călătorii și nu mă refer la momentele în care ți se fură telefonul sau pierzi un avion. Astea-s flecușuri. Vorbesc despre acelea pe care nu le citești în bloguri de călătorii sau în ghiduri turistice. Pe care tu însuți le povestești doar celei mai bune prietene. Din categoria celor care păreau atât de firești înainte, dar de care parcă te rușinezi tot mai mult odată cu vârsta.
Povești de călătorie - Columbia
Am simțit mereu o recunoștință profundă pentru mulți, nenumărați oameni pe care i-am cunoscut de-a lungul călătoriilor. Oameni care mi-au deschis ușa casei, care nu au precupețit în a-mi spune o vorbă bună, oameni de la care am învățat sau de care m-am lăsat inspirată, oameni care mi-au dat cu mult înainte ca eu să cer. Unul dintre aceștia este Paula: prima și una dintre cele importante prietene cu sânge latin.
Nu face greșeala de a cataloga orașul ăsta după câteva ore petrecute aici. Are el neajunsurile lui, dar, crede-mă, știe să fure inimi cum puține orașe se descurcă. Tu asigură-te doar că nu lași să scape niciuna dintre aceste experiențe și ia lecții de cucerit călători.
Pentru că prea mult s-a străduit și se străduiește această țară să scape de stigma cu care a fost înfierată. Dintre multele nedreptăți care se spun și cred despre Columbia, aici găsi doar 10, observate cu atenție și povestite din suflet.
Cei care cunosc deja Columbia vor zâmbi, în parte zeflemitor, în parte compasiv, văzând strădaniile fără sorți de izbândă ale cuiva care încearcă să includă într-un biet articol crema naturii columbiene. Pentru că-i prea multă și prea densă, iar paginile unei enciclopedii nu i-ar face cinste. Dar pentru că tot trebuie să începem de undeva...