Ce să faci în prima ta călătorie în Mexico City

Ciudad de Mexico… dacă al patrulea cel mai popular oraș din lume nu-ți spune mare lucru, imaginează-ți atunci un mastodont de aglomerație urbană care depășește numărul de locuitori al întregii Românii! N-o să mă sustrag de la adevăr și n-o să mă dau curajoasă susținând că fiecare zi a celor opt luni petrecute acolo au fost rupte din Rai. Un asemenea colos urban are neajunsurile lui, e lesne de înțeles. Ceea ce face din Mexico City un oraș care îndrăgostește mulți călători este faptul că, în câteva zile nu ajungi să percepi de-adevăratelea cât este de mare și ce înseamnă asta pentru nenorocoșii care locuiesc departe de zonele privilegiate.

Dar să nu aprofundăm aspectele mai puțin șarmante ale acestei capitale care, cel mai probabil, o să-ți cam cucerească inima în cele câteva zile petrecute aici. O să mori după oamenii (național cunoscuți sub eticheta de chilangos) care, durdulii și cu bujori în obrăjori, optimiști până la cote halucinante, debordează de un interes măgulitor pentru orice entitate exotică din a cărei categorie vei face parte.

Mâncarea de la orice colț de stradă o să te facă să jubilezi și să o pornești în dansuri primăvăratice, iar infinitatea de locuri de văzut și lucruri de aflat o să te facă să șovăi teribil la momentul onorării avionului de întoarcere. Totuși, dacă-i prima dată când pașii te poartă aici, să ne mulțumim cu crema ce-nvelește prăjitura și cu acele câteva trebuie-văzute.

1. Începe cu o plimbare prin La Roma (cea mai hipsterească colonia)

La Roma, Ciudad de Mexico
Hipstărească și boemă ca o barbă la care s-au atașat flori: Colonia La Roma

Pentru ca tranziția să-ți fie lină, începe cu La Roma – o zonă modernă, cât se poate de occidentală și cochetă, doldora de baruri, bărulețe, berării și restaurante, cu o arhitectură ce parcă aduce a Europă occidentală, dar păstrează o doză pronunțată de adaptare locală. Probabil că, în afara standurilor stradale de tacoși și a cărucioarelor încărcate cu nuci de cocos gata de a fi comercializate pentru apa și pulpa lor, nimic din ce vei vedea aici nu își va găsi corespondent în mintea ta ceea ce-ți închipuiai despre Mexic. 

2. Vizitează Centrul Istoric

Top lucruri de făcut în Mexico City Centrul Vechi
La pas printr-un capitol de istorie din manualul lumii

O senzație izbitoare de familiar îți va face avansuri și aici, ca și cum arhitectura ți-ar fi familiară cumva, dintr-o viață anterioară. Dar nu te arăta prea încrezător, doar stratul de suprafață aduce cumva a mare oraș spaniol pentru că, dacă sapi mai în profunzime, descoperi un centru de capitală cu o istorie și o personalitate cât se poate de a lui. Ia la pas cap-coadă Calle Madero (probabil una din cele mai fotografiate străzi ale orașului) și pierde-te printre străduțele-i adiacente (pline ochi, fie de năstrușnicii de vânzare, fie de priveliști boeme ale vânzătorilor de cărți). 

Nu-ți lipsi vederea de imaginea celei mai elegante și mărețe clădiri a orașului: Palacio de Bellas Artes și urcă în Café De La Gran Ciudad Torre Latinoamericana pentru una dintre acele poze care ies bine și dacă apeși pe declanșator din greșeală. Mai pune-o apoi de câteva hituri pe Instagram și-un jugo natural în Casa de los Azulejos, dă o tură prin Parcul Alameda și îndreaptă-te apoi, după atâtea văzute și atâta suflare de om pe lângă care vei fi trecut, cu senzația de cap vizibil mai mare, către Cartierul Chinezesc.

Pentru o înțelegere infinit mai cuprinzătoare a celor văzute, recomand din inimă un free walking tour prin Centrul Istoric al Ciudad de Mexico, oferit de Estacion Mexico.

3. Petrece o zi întreagă în Coyoacan

Top lucruri de făcut în Mexico City Plimbare prin Coyoacan
Peisaje desprinse din tablourile Fridei Kahlo

Nu va fi nevoie de mai mult de două colțuri de stradă pentru a pătrunde întru totul motivele care mă determină să stărui în a afirma că aceasta-i bucata mea preferată de oraș. Neîndoielnic. Vei da aici de cel mai autentic și mai cochet cartier mexican și abia ajuns aici vei înțelege sensul atâtor cuvinte de laudă ce ți-au ajuns la urechi despre Mexic. Nu-mi amintesc să fi trecut vreodată pe-aici, iar soarele și culorile să nu se arate intense, strălucitoare și în nuanțe jucăușe.

Începe ziua dimineața devreme pentru a nu-ți da timp să-ți bei cafeaua matinală în altă parte decât la oricare din cafenelele locale; apropie-te de centrul coloniei și alege oricare dintre recomandările primite la fireasca întrebare: cafeteria cerca de mi (pe Google)

4. Ieși la alergat (sau măcar plimbat) prin Condesa 

Top lucruri de făcut în Mexico City Parque Mexico
Parque España: parcul aflat la ușa blocului celor răsfățați de soartă, în Ciudad de Mexico

A ieși la alergat sau la pas fâșneț acompaniat de mișcări tipice jucătorului de box ar fi le top du top, dar dacă nu curge suficient de năvalnic sângele prin vene pentru asemenea grozăvii în vacanță, merge și-o plimbare. 

Senzația că verdele din Ciudad de Mexico strălucește prin absență (senzație care, conștient sau nu, o să te cuprindă la trecerea prin Centrul Vechi) este ușor de contracarat de o plimbare la ceas de amurg prin circulara și stufoasa Calle Amsterdam. Parque España o completează, iar apartamentele de pagină de revistă instigă la visare: Un Cum ar fi să locuiesc aici? se furișează laconic în minte.

5. Străbate Paseo de la Reforma la pas molcom

Top lucruri de făcut în Mexico City, Paseo de la Reforma
Zgârie-nori și un întreg univers corporativ pe cel mai emblematic bulevard din Mexic

Pe acest bulevard de dimensiuni gigantești nu te vei simți singur niciodată; te va acompania continuu întrebarea unde te afli și bănuiala că trebuie să fi ajuns undeva după granița nordică a Mexicului. Zgârie-norii îți vor fura privirea și te vor intimida așa cum obișnuiască să procedeze de regulă coloșii creați de mâna omului. Dar dacă îți permiți să cobori privirea din înaltul clădirilor vei vedea mai mult decât birouri ultra-moderne și șezuturi enorme ale marilor corporații înfipte în această zonă, victimă a ego-urilor și puterii foștilor conducători.

Vei vedea simboluri naționale, biciclete curgând în stoluri – de-i prima jumătate dintr-o zi de duminică; vei vedea snacks-uri irezistibile cu aport caloric pe măsură (dacă-i trecut de prima jumătate a oricărei zile); vei da cu ochii de cafenele – refugiu pentru corporatiștii care profită de prea puținele pauze pentru a coborî din turnurile de sticlă și a mai schimba o vorbă în jurul cănii de cafea.

De-ți taie calea vreun cazan enorm cu boabe de porumb, comercializate cu numele de esquites, nu li te opune și cere un pahar cu maioneză, brânză, lămâie. Chile, după gust.

6. Dă o tură prin Parcul Chapultepec

El Bosque de Chapultepec, Ciudad de Mexico
Măreț, intimidant și demn de una dintre cele mai mari capitale ale lumii: Parcul Chapultepec

De departe unul dintre cele mai mari parcuri din Emisfera Vestică și al doilea cel mai mare din America Latină (susține Wikipedia), Bosque Chapultepec o să ți se confirme (dacă mai rămăsese fărâmă de îndoială) impresia pe care ai avut-o de la primul picior pus în această metropolă: că totu-i enorm, titanic, în cantități nesocotite, totul dă pe-afară și curge în râuri.

Dacă ai noroc și ajungi aici într-o zi din jumătatea mai festivă a săptămânii (de joi încolo) o să ai onoarea de trece pe alei încadrate de vânzători ambulanți pentru care, un panou cu VINDEM ÎNGHEȚATĂ (par example) este o glumă, o soluție de mâna a doua la care numai un puturos de primă clasă ar putea recurge. Ei preferă să își vocifereze produsele în ritmuri onomatopeice proprii, iar pentru ca afacerea să țină toată ziua, copii familiei sunt invitați la strigător, cu toată energia și lipsa de pudoare specifică vârstei. În asemenea măsură se împroașcă aerul din toate părțile cu reclamele vocale ale comercianților încât, din anumite puncte cheie ale parcului, închizând ochii, poți avea lesne senzația că te afli în mijlocul cine știe cărei jungle, înconjurat de milioane de specii de păsări exotice și gălăgioase.

O priveliște superbă asupra bulevardului Paseo de la Reforma îți va fi oferită de pe unul din balcoanele Castelului Chapultepec, dar ceea ce nu trebuie să pierzi nici picat cu ceară este expoziția fotografică de pe gardul ce împrejmuiește parcul (cunoscut drept Rejas de Chapultepec). Dă-i talpă de-a lungul expoziției cu fotografii la dimensiune de tablou din cele mai spectaculoase colțuri de Mexic și de lume. Lasă-te astfel catapultat direct în zone unde frumusețea naturii face ravagii sau unde talentul fotografiilor citește pe fețele subiecților ca dintr-o carte deschisă.

7. Mănâncă o porție de tlacoyos (tinguis Plaza de Cibeles) și stinge-ți setea apoi cu o michelada con clamato

Tlacoyos - street food Mexic
Tlacoyos! Așa cum se citește: tla-co-yos! Mâncarea mea stradală mexicană preferată

În ciuda numelui care numai la gustare nu îmbie (tlaCOYOS), aceste pâinici albastre în formă de lacrimă, făcute pe loc și acoperite cu mâncărici pregătite cu mult înainte să răsară soarele au fost unul din motivele de căpătâi ale idilei mele cu Mexic. Și-mi pun oricând obrazul pentru ele. Chiar și în fața celor mai fine papile. Așază-te acolo cuminte la o masă modestă acoperită cu mușama și cu salate din partea casei și, în vreme ce-ți aștepți mâncarea servită în farfurie de plastic îmbrăcată într-o pungă… tot de plastic (mda, interesul față de problemele țestoaselor nu prea le fac cinste mexicanilor) privește cu câtă poftă se mănâncă în jurul tău: cu o pasiune mistuitoare pentru mâncare pe care numai aici o găsești. Și-ți face poftă.

Mai păstrează niscaiva loc în bagajul stomacal, cât să treci strada în postură dreaptă și mândră până la Cerveceria del Barrio (de partea stângă) sau Hamburguesa Mataleón (pe dreapta) și cât să încapă o michelada con clamato. Aceasta-i o combinație intensă până la delir dintre bere și concentrat de roșii și un mod decent de a-ți începe incursiunea în combinațiile culinare neobișnuite de prin partea aceasta de lume.

8. Ia metroul măcar o dată, pe linia verde, la o oră de vârf

Machiaj în metroul din Ciudad de Mexico
Te întrebi ce face doamna cu lingura la ochi? Vei fi surprins, dar tacâmul întoarce genele chiar mai bine decât servește supa

Pentru cei care, în călătoriile lor, nu se dau în lături de la scufundarea în profunzime în stilul de viață local, pentru cei care încearcă să încropească măcar câteva vorbe în limba locală, care trec pe partea cealaltă a străzii când le iese în cale un mall și care ar da oricând o masă la fițoasă la restaurant pe  mâncărică făcută în bucătăria unui localnic (deci nu pentru toată lumea), este musai ca ei să aibă experiența metroului mexican, în toată splendoarea lui, la o oră de vârf.

Este imperios necesar să afli câte pot vinde comercianții ambulanți, de la selfie stick-uri la un euro, la șosete tip ștramp, pensule de machiaj și cărți pentru copii la ascuțitori (ascuțitori, da?). La fel, trebuie să-i faci urechii catârul de a se lăsa pătrunsă de vociferarea acestor produse. Poate ai noroc și tocmai atunci trece un vânzător de CD-uri, cu casetofonul portabil la subțioară și gata să răsucească la maxim de rotița volumului în fix urechea rapid devastată a unui bun cetățean cu o carte sub ochi și cu gânduri ucigașe în spatele lor.

Trebuie să vezi ce înseamnă un metrou șubred într-un oraș suprapopulat și e musai de cunoscut (și admirat) dexteritatea femeilor mexicane de a-și aplica un machiaj complet în ciuda vitregiei sistemului de transport. Sunt momente într-o zi obișnuită în care spațiul din metrou nu permite nici măcar butonarea telefonului pentru că asta implică automat ocuparea în spațiu a câtorva centimetri buni cu membrul superior îndoit de la cot. Ș astea sunt condițiile în care doamnele reușesc să-și aplice pătimaș rimelul și să iasă din metro cu volum triplu de gene.

More Stories
Lecții de viață primite în Columbia, de la un grup de imigranți venezueleni